×

Fout

[Joomlashack License Key Manager] Joomlashack Framework not found

JohanniterEen nieuwe ster aan de Nederlandse wijnhemel

Johanniter is een in 1968 opnieuw gemaakt wit druivenras, zeer gezond groeiende, witte druif van de Rieslingfamilie. Kenmerkend is de witte top. In de staat Freiburg in Duitsland hebben ze de onderstaande diverse druiven soorten gekruist: Johanniter = Riesling x ( Seyve Villard 12-481 x ( Ruländer x Gutedel )) Johanniter = Riesling x (Seyve Villard 12-481 x (Ruländer x Gutedel)) De naam "Johanniter" werd ter ere van Dr. Johannes Zimmermann gegund, het voormalige hoofd van de teelt van druiven en wijn Freiburg. In aanvulling op de Johanniter was er met de Merzling een ander broedsucces.

Eigenschappen van de wijnstok

De gelijkenis met het moederras Riesling is onmiskenbaar. De bladeren zijn van middelmatige grootte, met een blaarvormige oppervlaktestructuur. De druiven zijn van middelmatige grootte en compacter in vergelijking met Riesling druiven, maar langer. De bloei en het begin van de rijping is in vergelijking met Riesling eerder.

Kwaliteiten van de wijn

De wijnen zijn sterk, fruitig en er zijn gelijkenissen met Riesling en Pinot Blanc. Voor wijnmonsters krijgt de Johanniter tegen standaard vergelijkende rassen van dezelfde experimentele percelen, betere beoordelingen. De oogstresultaten tonen ten opzichte van de Riesling een iets hogere opbrengst.

De hier gebruikte naam is die, die de Fransen er aan geven. In andere landen komt de druif voor onder de namen Fume Blanc (zelfde druif, uit de VS met houtopvoeding) en Blanc Fume (zelfde verhaal Zuid-Afrika).
De druif wordt zowel voor cépage wijnen gebruikt als ook in assemblages.
Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt